لباس کار به عنوان یکی از کلیدی ترین تجهیزات حفاظت فردی شناخته می شود که نقش مهمی در حفظ ایمنی افراد در محیط های کاری گوناگون ایفا می کند. بنابراین انتخاب لباس کار مناسب با شغل مورد نظر که از کیفیت بالایی نیز برخوردار باشد اهمیت زیادی دارد. معمولا لباس کار در دو شکل ظاهری یکسره و دو تکه شامل بلوز و شلوار تولید می گردد و جنس آن نیز از الیاف طبیعی یا ترکیبی از الیاف طبیعی و مصنوعی و یا صد در صد الیاف مصنوعی می باشد. از آنجایی که لباس های کار از نظر عواملی چون جنس، رنگ و کاربرد با یکدیگر متفاوت هستند، لازم است برای انتخاب لباس کار مناسب برای شغلی که در آن فعالیت دارید این موارد را در نظر بگیرید تا بالاترین میزان حفاظت را از لباس خود دریافت نمایید.

چرا باید از لباس کار متناسب با شغل خود استفاده کرد؟

امروزه اکثر کسب و کار ها به اهمیت استفاده از لباس کار پی برده اند و به منظور حفظ امنیت و یکپارچه سازی ظاهری نیروی انسانی خود از لباس کار استفاده می کنند. از آنجایی که لباس کار دارای طیف وسیعی از جنس، رنگ و مدل می باشد، مشاغل مختلف بسته به حیطه ی کاری خود می توانند از لباس کار مناسب بهره گیرند. برای انتخاب لباس کار مناسب نیروی انسانی در هر شرکت، ابتدا لازم است درک درستی از نوع فعالیت و میزان حفاظت مورد انتظار از لباس کار داشته باشیم. از آنجایی که استفاده از لباس کار در اکثر محیط های کاری الزامی است و به یکی از قوانین اصلی آن ها تبدیل شده است، امروزه تقریبا برای هر نوع شغلی یک لباس کار مخصوص وجود دارد.

برای انتخاب لباس کار به چه نکاتی توجه کنیم؟

فرقی نمی کند که حوزه ی کاری و نوع فعالیت شما چه باشد، توجه به فاکتور های زیر می تواند کمک شایانی برای انتخاب بهترین لباس کار مناسب برای شغل شما باشد.

 

ویژگی های لباس کار خوب

جنس پارچه

یکی از مهم ترین فاکتور هایی که باید در هنگام انتخاب لباس کار به آن توجه نمود جنس پارچه ی بکار رفته در آن است که باید باکیفیت و کاملا متناسب با حوزه ی فعالیت ما باشد. بسته به میزان حفاظت مورد نیاز و دمای محیط کاری، جنس پارچه های به کار رفته در تولید لباس های کار متفاوت است. برخی از متداول ترین پارچه های مورد استفاده در تولید لباس کار را در زیر آورده ایم:

  • پارچه لباس کار تترون

این نوع پارچه نسبت به سایر پارچه های مورد استفاده برای لباس کار از ضخامت و مقاومت کمتری برخوردار است و بیشتر برای تولید روپوش های پزشکی و رستورانی و نیز در تولید پیراهن مردانه کاربرد دارد.

  • پارچه لباس کار ترگال

پارچه لباس کار ترگال از ترکیب الیاف ویسکوز و پلی استر تولید می گردد و از لحاظ شکل ظاهری کاملا مشابه با پارچه لباس کار تترون است و تنها تفاوت آن ها ضخامت بیشتر پارچه ترگال است. از این نوع پارچه بیشتر برای تولید روپوش پزشکی، روپوش آزمایشگاهی، روپوش کارگاهی، لباس آشپزی و روپوش مدارس استفاده می گردد.

  • پارچه لباس کار فلامنت کج راه

پارچه لباس کار فلامنت کج راه از مقاومت بالایی برخوردار است و یکی از محبوب ترین پارچه های مورد استفاده در تولید لباس کار در ایران است. از آنجایی که این نوع پارچه دارای ضخامت زیادی است برای محیط های کاری با دمای بالا توصیه نمی گردد، زیرا از میزان سبکی و خنکی پایینی برخوردار است. میزان پلی استر موجود در این پارچه متغیر است و هر چقدر میزان آن بیشتر باشد، ضخامت و مقاومت پارچه نیز بیشتر می گردد.

  • پارچه لباس کار کتان

یکی از مقاوم ترین پارچه های لباس کار این نوع پارچه است که از مقاومت بالایی در برابر حرارت برخوردار است و بدین منظور از آن برای انجام کارهایی چون جوشکاری و فرزکاری استفاده می گردد. این نوع پارچه در سه دسته ی کتان 30 درصد، کتان 70 درصد و کتان 100 درصد دسته بندی می شود و هرچقدر میزان کتان آن بیشتر باشد، مقاومت آن نیز بیشتر می گردد.

 

اندازه و سایز لباس کار

از آنجایی که فرد باید هنگام استفاده از لباس کار احساس راحتی نماید و دچار محدودیت حرکتی نگردد، انتخاب سایز لباس کار باید متناسب با سایز هر فرد و با دقت کافی انجام گردد. معمولا سازمان ها قبل از تهیه ی لباس کار برای نیروی انسانی خود از سایز آن ها مطلع می گردند و یا اینکه برای تمامی سایز های ممکن لباس کار تهیه می کنند. توصیه می شود برای تهیه ی لباس کار به صورت فردی نیز سایز و استایل بدنی خود را در نظر بگیرید تا هنگام استفاده از آن دچار مشکل نشوید.

 

مدل دوخت لباس کار

انواع لباس کار موجود در بازار بر اساس کاربرد دارای طیف وسیعی از نوع دوخت هستند. انتخاب لباس کار بر حسب مدل دوخت باید با توجه به نوع فعالیتی که قصد انجام آن را داریم صورت گیرد. هر چقدر میزان فعالیت کاربر بیشتر باشد، میزان راحتی لباس کار نیز باید بیشتر باشد تا هیچ گونه محدودیت حرکتی ایجاد نگردد. انواع لباس کار بر اساس مدل دوخت به شرح زیر است:

انواع لباس کار از نظر مدل دوخت

  • لباس کار یک سره

این نوع لباس کار به صورت سرهمی دوخته می شود و قسمت بالاتنه و شلوار آن به یکدیگر متصل است، از این رو برای مشاغلی که جنب و جوش زیادی دارند مناسب است. از آنجایی که این نوع لباس کار به طور کامل بدن فرد را می پوشاند، گزینه ای مناسب برای مشاغلی چون جوشکاری و فرزکاری محسوب می شود. این نوع لباس کار در سه نوع خلبانی، دو بنده و سرهمی نسوز تولید می گردد.

  • لباس کار دو تکه

این نوع لباس فرم شامل یک پیراهن و یک شلوار یا یک کاپشن و یک شلوار است که از یکدیگر جدا می باشند. پارچه ی مورد استفاده در تولید این نوع لباس کار متفاوت است و بسته به کاربرد لباس کار تعیین می گردد. شلوار موجود در لباس کار دو تکه نیز در انواع کمر کش و دکمه ای تولید می گردد. لباس کار معدن، لباس کار خودروسازی و لباس کار شبرنگ دار از جمله نمونه های لباس کار دو تکه محسوب می شوند.

  • لباس کار دو بندی

لباس کار دوبندی یا بیلرسوت از جمله دیگر مدل های لباس کار است که به یک شلوار متصل است و آستین ندارد. این لباس از میزان حفاظت پایینی برخوردار است و بیشتر برای مشاغل سبکی همچون نجاری، تعویض روغنی و برای افرادی چون مهندسان، استادکاران و صنعت گران مناسب است. همچنین جیب های موجود در این لباس کار امکان حمل آسان ابزار آلات کوچک و کاربردی را برای کاربر فراهم می کند.

  • روپوش پزشکی

یکی از کاربردی ترین انواع لباس کار، روپوش کار است که از لحاظ ایجاد ایمنی کاربرد خاصی ندارد و بیشتر برای مصارف بهداشتی در درمانگاه ها و بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا روپوش های کار دارای یک یا دو عدد جیب هستند که امکان حمل لوازم را برای کاربر ایجاد می کنند.

  • جلیقه ایمنی

جلیقه ایمنی که به آن لباس خبرنگاری نیز گفته می شود در مشاغلی چون جنگل بانی، محیط بانی و خبرنگاری مورد استفاده قرار می گیرد. این جلیقه ها در دو نوع ساده و شبرنگ تولید می شوند و مدل شبرنگ آن توسط ماموران شهرداری و انتظامی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 

نوع مواد اولیه بکار رفته در لباس کار

تمامی مواد اولیه بکار رفته در تولید لباس کار اعم از نخ دوخت، دکمه و زیپ باید متناسب با شغل فرد باشند و از کیفیت و طول عمر بالایی برخوردار باشند. در صورتیکه متریال به کار رفته در لباس کار برای محیط کاری شما نامناسب باشند، این موضوع می تواند دردسر ساز شود. به عنوان مثال اگر حوزه ی فعالیت ما کار با برق باشد، استفاده از هرگونه زیپ یا دکمه ی فلزی در لباس کار ممنوع است زیرا باعث برق گرفتگی می گردد.

 

 انواع لباس کار بر حسب رنگ را بشناسیم

شاید شما هم تاکنون با این سوال مواجه شده باشید که رنگ لباس کار چه مفهومی دارد و کاربرد هر رنگ لباس کار چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که وجود رنگ های مختلف در لباس های کار به دلیل ایجاد تمایز میان آن ها می باشد و هر رنگ لباس کار به شغل خاصی اختصاص دارد. در ادامه سعی کردیم که رایج ترین رنگ های مورد استفاده برای لباس کار به همراه کاربرد هریک را در اختیار شما قرار دهیم تا راهنمایی باشد برای انتخاب لباس کار متناسب با شغل شما.

 

مفهوم رنگ انواع لباس کار

 

1. لباس کار مشکی: رنگ مشکی بیشتر برای لباس فرم ادارات و سازمان ها و به منظور ایجاد حس اعتماد به نفس و قدرت مورد استفاده قرار می گیرد.

2. لباس کار قهوه ای: رنگ قهوه ای نیز یکی از رنگ های پر کاربرد برای لباس کار اداری و سازمانی است.

3. لباس کار آبی: از این رنگ برای لباس فرم محیط های کاری که نیازمند القای احساس آرامش به مخاطبان هستند استفاده می گردد. معمولا کادر درمانی و فعالان حوزه ی پزشکی از لباس کار آبی رنگ استفاده می کنند.

4. لباس کار سبز: از لباس کار سبز برای ایجاد احساس آرامش درونی و در محیط های کاری چون سازمان ها و ارگان های حمایتی، موسسات غیر انتفاعی و عام المنفعه استفاده می شود.

5. لباس کار بنفش: استفاده از لباس کار بنفش بیشتر در کسب و کارهایی که خدمات لوکس ارائه می دهند و دارای طیف خاصی از مشتری می باشند، توصیه می گردد.

6. لباس کار قرمز: در ایران از لباس کار قرمز بیشتر برای لباس فرم نیروی انسانی شرکت های حوزه ی نفت و گاز استفاده می شود. این رنگ لباس کار سبب می شود که به محض آلوده شدن به مواد نفتی، فرد متوجه آن گردد.

7. لباس کار زرد: یکی از رایج ترین رنگ های مورد استفاده برای لباس کار صنعتی زرد است و برای هر حوزه ی حرفه ای می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

8. لباس کار نارنجی: از رنگ نارنجی برای ایجاد نشاط و انرژی در محیط های کاری استفاده می شود. از جمله لباس های کار نارنجی می توان به لباس کار آتش نشانی و لباس کار پاکبانی اشاره نمود.

9. لباس کار صورتی: از این رنگ لباس کار به منظور ایجاد گرما و آرامش در مراکز خدمات زیبایی و هم چنین بخش کودکان بیمارستان ها استفاده می گردد.

10. لباس کار خاکستری: یکی از رایج ترین رنگ های مورد استفاده برای لباس کار رنگ خاکستری است و اکثر لباس کارهای صنعتی و حرفه ای از این نوع هستند.

 

معرفی استاندارد های جهانی لباس کار

فاکتور مهم دیگری که باید هنگام انتخاب و تهیه ی لباس کار متناسب با شغل خود به آن دقت کنیم، استاندارد های کسب شده توسط محصول است. در سراسر دنیا رعایت استاندارد های لباس کار توسط برند های تولید کننده ی لباس فرم امری ضروری است و وجود این استانداردها روی لباس ایمنی نشان دهنده ی کیفیت بالای محصول می باشد. در ادامه به بررسی مهم ترین استانداردهای لباس کار می پردازیم:

  • استاندارد لباس کار EN 342

گواهی EN 342 تضمین می کند که لباس کار می تواند در محیط های سرد با دمای منفی 5 درجه و همچنین در برابر وزش باد شدید از شما محافظت نماید.

  • استاندارد لباس کار EN 343

وجود استاندارد لباس کار EN 343 روی هر لباس کار بیانگر این است که آن محصول برای استفاده در تمام شرایط جوی و آب و هوایی مناسب است. همچنین وجود این نماد تضمین می کند که لباس کار مورد انتخاب توسط شما دارای قابلیت ضد آب است و به خوبی جریان هوا را از خود عبور می دهد.

  • استاندارد EN ISO 11611

لباس کار دارای استاندارد EN ISO 1161 می تواند به خوبی ایمنی فرد را در برابر جرقه، شوک های الکتریکی و تماس حداقلی با آتش و همچنین کابل های الکتریکی حفظ نماید.

  • استاندارد EN ISO 11612

استاندارد EN ISO 11612 بیانگر این است که لباس کار انتخابی دارای مقاومت بالایی در برابر حرارت و آتش می باشد. لباس کار آتش نشانی از جمله لباس هایی است که ملزم به داشتن این استاندارد می باشد.

  • استاندارد EN ISO 20471

وجود استاندارد EN ISO 20471 در هر لباس کار بیانگر قابلیت استفاده از آن محصول در شب است. به طور کلی مشاغلی که نیازمند دیده شدن در شب و تاریکی هستند می بایست از لباس های فرمی با این استاندارد استفاده نمایند. از جمله مشاغلی که باید از لباس های فرم با قابلیت دید در تاریکی استفاده نمایند می توان به کارگران معدن، رانندگان وسایل نقلیه سنگین و کارکنان راهنمایی و رانندگی اشاره نمود.

  • استاندارد EN ISO 1304

از این استاندارد برای لباس کاری که قابلیت حفاظت محدود در برابر مواد شیمیایی را دارا می باشد استفاده می گردد. لازم به ذکر است وجود این استاندارد در لباس کار به معنای حفظ امنیت کامل در برابر مواد شیمیایی نمی باشد و در صورتی که لباس کار اغشته به مواد خطرناک گردد باید سریعا اقدام به تعویض لباس نماییم. به منظور برخورداری از حداکثر میزان ایمنی در برابر مواد شیمیایی و خطرناک توصیه می گردد از لباس های کار ایمن تر و همچنین از ابزاری چون دستکش ایمنی ضد اسید و محافظ صورت استفاده نمایید.

  • استاندارد EN ISO 15797

لباس تولید شده با این استاندارد دارای مقاومت بالایی در برابر فرآیند شست و شوی صنعتی و خشک شدن است و هیچ گونه تغییر شکل و آسیبی در آن رخ نمی دهد.

  • استاندارد UV Standard 801

از آنجایی که وجود اشعه ی یو وی در محیط کار می تواند در طولانی مدت به پوست افراد آسیب وارد نماید، استفاده از لباس کار با استاندارد UV Standard 801 باعث می شود که این اشعه ی مضر از لباس فرم کاربر عبور نکند. بنابراین با استفاده از لباس کار با این استاندارد امکان قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه ی خورشید برای کاربر فراهم می گردد. همچنین به منظور جلوگیری از آسیب دیدن چشم ها هنگام کار در محیط های باز و در معرض نور خورشید توصیه می شود که از عینک ایمنی نیز استفاده نمایید.

کلام پایانی برای انتخاب لباس کار مناسب

فرقی نمی کند که قصد تهیه ی لباس کار برای افراد سازمان خود را دارید یا اینکه می خواهید لباس کار مناسب شغل خود را بیابید، انتخاب لباس کار باید با در نظر گرفتن خصوصیات فیزیکی و شغل افراد صورت گیرد و از آنجایی که مستقیما با حفظ سلامت نیروی انسانی در ارتباط است باید از مراکز معتبر و تخصصی تجهیزات ایمنی خریداری گردد. فروشگاه اینترنتی ایمن آرتا به عنوان عرضه کننده انواع تجهیزات حفاظت فردی، ارائه دهنده ی انواع لباس کار تخصصی با کیفیت بالا و ضمانت اصالت کالا می باشد و شما می توانید برای خرید محصول مورد نیاز خود وارد سایت ما شوید و پس از مشاهده ی محصولات و مقایسه ی قیمت، اقدام به سفارش آنلاین لباس کار خود نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *