اهمیت استفاده از کفش ایمنی
در علم پزشکی، پا به عنوان قلب دوم بدن شناخته می شود و این مسئله موجب شده بیش از پیش نسبت به سلامت نگه داشتن این عضو مهم تدابیری اندیشیده شود. با توجه به اینکه افراد بطور مداوم در حال فعالیت در محیط های مختلف بوده و بر روی سطوح متفاوتی گام برمی دارند، نوع کفشی که انتخاب می کنند، نقش بسزایی در سلامت پا خواهد داشت. به همین دلیل، انتخاب کفش ایمنی مناسب برای افرادی که در محیط صنعتی فعالیت می کنند یک امر بسیار ضروری است.
موارد حائز اهمیت در انتخاب کفش کار مناسب
1-سنجش و پیش بینی خطرات احتمالی حاصل از محیط کار: در ابتدا باید به شرایط محل کار خود توجه کرده و خطراتی که ممکن است در هنگام کار با آن ها رو برو شویم را پیش بینی کنیم. برای مثال بررسی میزان دمایی که کفش با آن درگیر خواهد بود، بسیار مهم است. باید کفش ایمنی متناسب با دمای محل کار را انتخاب کنیم. همچنین می توانیم میزان فشاری که در محیط کاری با آنها سروکار داریم، را مورد بررسی قرار دهیم.
2-مدت زمان استفاده از کفش کار: بعد از اینکه شرایط محل کار برای خرید کفش مناسب بررسی و شناسایی شد. در مرحله دوم لازم است به این سوال پاسخ دهید، که مدت زمانی که کفش مورد نظر مورد استفاده قرار خواهد گرفت، چقدر است؟ اگر قصد استفاده برای مدت زمان طولانی را دارید به منظور راحتی هنگام کار، باید جنس کفش ایمنی از پارچه یا چرم طبیعی باشد. همچنین سبک بودن کفش در استفاده طولانی مدت، راندمان بهتری به عملکرد شما می بخشد.
3-توجه به استاندارد های کفش انتخابی: در هنگام خرید و انتخاب کفش توجه به استاندارد های ایمنی یک امر ضروری است. برای مثال اگر کفش انتخابی ما مجهز به استاندارد EN ISO 20345: 2011 باشد. در برابر فشار های معادل با 200 ژول مقاوم بوده و قابلیت محافظت از انگشت پا را خواهد داشت.
4-نوع ماده محافظتی از انگشتان: در هنگام انتخاب پوتین ایمنی، لازم است به نوع ماده به کار رفته برای محافظت از انگشتان پا توجه ویژه ای داشته باشید. بعضی از مواد قابلیت تحمل فشارهای بالا را ندارند. به کار گیری آنها آسیب جدی به پای شما وارد می کند.
5-سایز مناسب در انتخاب کفش: به منظور راحتی کار و ایجاد امنیت بیشتر برای انگشتان پا پیشنهاد می شود، کفش هایدبا سایز بزرگتر را در اولویت قرار دهید. همچنین برای استفاده با جوراب ضخیم نیز توصیه می شود که از انتخاب کفش ایمنی با سایز کوچک خودداری کنید.
ویژگی های اصلی پوتین های ایمنی
کفش های ایمنی بر اساس شرایط مختلف تولید و عرضه می شوند. این کفش ها از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند، بطوری که در برابر فشارهای معادل ۲۰۰ ژول و حتی بالاتر هم مقاوم اند. جنس کفش های ایمنی معمولا از کامپوزیت، فولاد و چرم طبیعی می باشد. این کفش ها نسبت به کفش های معمولی راحت تر بوده، زیره مقاوم تری دارند و نسبت به مدل و نوع کاربری هایشان از پا در برابر نفوذ آب، رطوبت، اجسام داغ، مواد شیمیایی مختلف، اجسام تیز و… مراقبت می کنند. این نوع از کفش ها زیره ضد لغزش داشته و متناسب با استاندارد های ایمنی نیروی اصطکاک متفاوتی در برابر اجسام ایجاد می کنند.
مقاله های مرتبط:
- بهترین مارک کفش ایمنی خارجی
- انواع کفش ایمنی
- بیماری های کفش نامناسب
- تفاوت سرپنجه کامپوزیت و فولادی
- تفاوت کفش کوهنوردی و ایمنی
- انواع مواد پلیمری
مواد استفاده شده در ساخت پوتین های ایمنی
محافظ جلویی انگشتان پا: به آنها در اغلب موارد، کلاه های انگشتی فلزی گفته می شود. بعضی مواقع پوشش های تقویت شده انگشت پا در کفش می تواند از مواد کامپوزیت، پلاستیک مانند (پلی اورتان ترموپلاستیک) یا حتی آلومینیوم ساخته شود. تمام پوتین های ایمنی برای مصارف مختلف ساخته شده اند، حداقل نیازمندی های لازم پوشش انگشت پا از کفشی به کفش دیگر متفاوت است. صرف نظر از این و موادی که از آنها ساخته شده اند، هر نوع پوشش محافظ انگشت پا باید در تست قطره حداقل 100 ژول را تحمل کند.
قسمت بالایی کفش: بیشتر کفشهای ایمنی دارای روکش های چرمی صاف یا براق هستند. برخی از کفش های ایمنی نیز با روکش های منسوجات مصنوعی ساخته می شوند. جنس آن ها بگونه ای است که در شرایط هوای گرم، به خوبی کار می کنند. با این وجود چرم ماده ای با ثبات تر است بنابراین محافظت بیشتری در برابر عناصر و خطرات ایجاد می کند.
روکش کفش: از آنجا که روکش در تماس مستقیم با روی پا است، مهم است که از موادی تهیه شود که قابلیت عبور و مرور هوا را فراهم کند. رطوبت را جذب کرده و سریع خشک بشود. بیشتر روکش ها در چکمه های ایمنی از موادی مانند پنبه، پشم، چرم یا کامپوزیت های نساجی ضد تعریق و گرم شدگی ساخته می شوند.
کفی کفش های ایمنی: کفی به گونه ای طراحی شده است که از پا محافظت می کند و همچنین راحتی پا را تضمین می کند؛ با توجه به این نکته، بیشتر کفی های کفش ایمنی از چرم یا یک ماده غیر بافته مانند پشم ساخته می شوند. این مواد با دوام هستند و رطوبت را به طور موثر جذب می کنند و به سرعت خشک می شوند و باعث می شوند کفی های کفش ایده آل شوند.
حفره های بیرونی: قسمت های بیرونی چکمه های ایمنی بیشتر از پلی اورتان، TPU یا لاستیک ساخته می شوند. همه این مواد خصوصیات متفاوتی دارند، بنابراین مهم است که در هنگام انتخاب کفش ایمنی مناسب برای شما این موضوع را در نظر بگیرید.
ممکن است، برخی از کفش های ایمنی همچنین دارای بالشتک اضافی برای پشتیبانی بهتر پا، درپوش های پاشنه پا و درپوش های کف پا باشد. اگرچه همه این موارد با هم وجود ندارد ولی باید به آنها توجه کرد، به خصوص اگر در حرفه هایی کار می کنید که کار با ماشین آلات سنگین در آن جا وجود دارد.
انواع کفش های ایمنی
به طورکلی ظاهر و جنس کفشهای ایمنی با کفشهایی که به طور روزمره استفاده میشوند، متفاوت است و معمولا وزن بیشتری نسبت به کفشهای معمولی دارند. جنس رویه و زیره این کفشها انواع مختلفی دارد که در ادامه رایج ترین آنها را معرفی و مزایای هرکدام را بیان خواهیم کرد.
۱-کفش ایمنی با سر پنجه فولادی با زیره پی یو ( pu ) یا پلی یورتان: این مدل از کفش ها بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. پنجه این کفش از جنس فولاد و زیره از جنس پلی یورتان است. این کفش برای محیطهای اسیدی رقیق، نفتی، روغنی و خط مونتاژ کارخانهها که خطر سقوط اجسام وجود دارد مناسب است. از مزایای این نوع از کفش های ایمنی، می توان به وزن سبک، ضد لغزش و ضد سایش بودن و درجه ذوب ۸۰ سانتی گراد اشاره کرد. برای مثال استفاده از زیره پی یو در کفش ایمنی پرسنلی یکی از الزامات آن می باشد.
2-کفش ایمنی با سرپنجه فولادی با زیره تی پی یو- پی یو ( pu-tpu ): بعد از پی یو مواد دیگری نیز وارد عرصه تولید کفش و پوتین ایمنی شده است که مقاومت بیشتری نسبت به مواد پی یو در مقابل خوردگی، ساییدگی و حرارت دارند که معمولا بصورت ترکیبی دو لایه با مواد پی یو تولید می شوند؛ و مناسب محیط هایی با غلظت اسید بالا، حرارت نسبتا بالا و محیط های ماشین کاری، مخصوصا آغشته به آب صابون می باشند. معمولا وزن پوتین های ایمنی با زیره تی پی یو سنگین تر ازپوتین های ایمنی با زیره پی یو بوده و درجه ذوب آن ۱۷۰درجه سانتی گراد می باشد.
۳-کفش ایمنی با زیره RUBER (لاستیک): جنس زیره در این نوع از کفش از جنس لاستیک است که مقاوم ترین زیره کفش ایمنی است و برای محیطهای کاملا اسیدی و محیطها با حرارت بالا مناسب است. وزن این کفش نسبت به دیگر مدلها بیشتر است. گفتنی است که نقطه ذوب این نوع از کفش های ایمنی ۲۷۰ درجه درجه سانتی گراد می باشد.
4–کفش ایمنی با سرپنجه کامپوزیت: اگر به دنبال یک کفش عایق در برابر جریان الکتریسیته هستید این مدل مناسب کارشماست، ممکن است کفش ایمنی کانداکتیو نیز به شما پیشنهاد شود، اما به خاطر داشته باشید که کفش های کانداکتیو برای محیطهایی که خطر انفجار دارند مناسب است. مدل سرپنجه کامپوزیت دارای دو مدل با دسته بندی محافظت در برابر برق فشارقوی و برق فشار ضعیف است. همچنین در انواع کفش کار عایق برق و کفش ایمنی مهندسی از سرپنجه های کامپوزیتی استفاده می شود.
نحوه انتخاب کفش ایمنی مناسب
لازمه انتخاب یک کفش خوب، آشنایی با کیفیت، ویژگی ها و کاربرد آن می باشد. داشتن اطلاعات کافی در رابطه با کفش به کار رفته در محیط کار، سبب افزایش احساس رضایتمندی شما می شود. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که با مشاغل پرخطر سروکار دارید، باید محتاطانه عمل کنید و به مسائل امنیتی توجه ویژه ای داشته باشید. تهیه تجهیزات ایمنی به منظور پیشگیری از خطرات احتمالی، از اهمیت زیادی برخودار است. هرچه تجهیزات ایمنی انتخاب شده، دارای استاندارد کافی باشند، خطرات، به مقدار زیادی قابل کنترل خواهند بود.
کفش ایمنی،باید متناسب با شرایط کاری انتخاب شود. در صورتی که کفش خریداری شده، متناسب با شرایط کاری نباشد، ممکن است تاثیرات منفی داشته و خسارت های جبران ناپذیری برای پا ایجاد کند. به عنوان مثال اگر محیط کاری شما کارگاه آهنگری باشد با توجه به اینکه با ابزارآلات تراش و فلزات داغ سروکار دارید، لازم است که کفش های ایمنی، با سختی و مقاومت دمایی بالا انتخاب کنید. با توجه به اینکه خطرات احتمالی که در محیط کار ممکن است افراد را تهدید کند، متفاوت است؛ افراد بایستی با در نظر گرفتن تمام موارد مهم، اقدام به انتخاب کفش مناسب نمایند. در ادامه ی این مقاله به معرفی و راهنمایی انتخاب کفش کار مناسب خواهیم پرداخت.